Enkelglas / floatglas

Enkelglas / floatglas heeft een gunstige prijs en is hoofdzakelijk geschikt als basisglas voor doeleindes binnenshuis zoals een schuurraam, kastdeur en bovenlicht. Maak kan ook gebruikt worden als decoratie doeleinde door middel van legplanken in een vitrinekastje, een planchet of als glas voor in een schilderij/fotolijst.

In de winkel kunnen wij terwijl u wacht dit glas voor u op maat snijden in diverse diktes:

  • 2 mm – Kleine fotolijstjes
  • 3 mm – Fotolijsten of kleine ruiten binnenshuis
  • 4 mm – Ruiten binnenshuis zoals een bovenlicht
  • 5 mm – Decoratie doeleinden zoals een vitrinekast

Verder kunnen wij enkelglas bestellen tot een dikte van 12 mm.

Ook dit glas kunnen wij voor u plaatsen aan huis.

Als u benieuwd bent welke dikte glas u nodig hebt voor uw project neem dan contact met ons op.

Floatglas

Enkelglas of floatglas is één van de meest veelvoorkomende glassoorten ter wereld; vrijwel alle ruiten die u dagelijks zullen gemaakt zijn van dit type glas. De aparte naam verwijst naar het productieproces – om floatglas te maken wordt het gesmolten glas uitgespreid over een bad vloeibaar tin. Vloeibare metalen hebben een ‘perfect’ oppervlak, en het glas blijft door de eigenschappen van het metaal netjes op dit oppervlak drijven. Hierdoor kunnen tegen relatief lage kosten zeer grote glazen platen gemaakt worden met zeer nauwkeurige specificaties.

Heeft u weleens een oud pand bezocht waar de oorspronkelijke beglazing nog intact was? Dan is u misschien iets bijzonders opgevallen: oude ramen zijn onderaan iets dikker dan bovenaan. Vooral bij historische gebouwen met originele glaspartijen is dit verschil goed te merken – de ruiten verlopen van onder naar boven in dikte, en geven daardoor een vertekend beeld van de buitenwereld.

Voordelen van floatglas

Glas dat voor ramen of ruiten gebruikt wordt moet aan twee voorwaarden voldoen: het moet een glad, kaarsrecht oppervlak hebben en de dikte moet uniform zijn. Is dit niet zo, dan kan de ruit het licht op een storende manier vervormen. Bij floatglas kan dit nooit gebeuren. De bijzondere productiemethode zorgt ervoor dat de glazen platen altijd perfect vlak zijn, en dat de dikte zeer nauwkeurig aangepast kan worden aan de eisen van de toepassing. Daarnaast kunnen ook de materiaaleigenschappen van floatglas afgestemd worden op de uiteindelijke toepassing. Het resultaat is een heldere, sterke en duurzame glassoort die op talloze gebieden ingezet kan worden.

Vraag een offerte aan of maak een inmeet afspraak