Preventief onderhoud tegen tapijtvlekken

Om je tapijt te beschermen tegen vuil en vet kun je een extra mat neerleggen op plaatsen waar je het tapijt voor het eerst, nadat je van buiten komt, betreedt. Deze extra mat kan het vuil en vet van je schoenen opvangen, voordat het op het vloertapijt terechtkomt. Het meeste vuil gaat van buiten naar binnen. Kies daarom een deurmat van een kleur die niet alleen mooi is, maar die ook praktisch is. Een passend motief zorgt voor een geheel met de rest van het vertrek.

Denk bij de keuze van de kleur en de kwaliteit van het tapijt altijd aan het vertrek waarvoor het tapijt bedoeld is. Voor een slaapkamer kun je rustig kiezen voor een wit of grijs tapijt, maar voor de woonkamer is dat minder praktisch. Op plekken waar je veel loopt, kun je beter een veelkleurig tapijt of een tapijt met motief kiezen.

Normaal tapijt onderhoud

Maar liefst 85 % van al het vuil dat op je tapijt terechtkomt, is droog vuil. Daarom is regelmatig stofzuigen noodzakelijk om stof uit het tapijt te verwijderen en goed stofzuigen om geplet tapijt weer ‘terug te zetten’. Het is aan te bevelen om afwisselend in lengte- en breedterichting te stofzuigen. Daarmee houd je jouw tapijt het langst mooi. Het is belangrijk om de delen rondom meubelpoten zorgvuldiger te reinigen, omdat vuil zich hier verzamelt. Grondig stofzuigen, met herhaalde bewegingen over de vloer, verwijdert het losliggende vuil.

Is het tapijt, door intensief gebruik, over de hele oppervlakte met vuil aangetast en is dit niet meer te reinigen met een normale stofzuigbeurt? Dan kun je het tapijt met speciale schoonmaakmiddelen reinigen. Er bestaan volledig herstellende programma’s om het vloertapijt zijn oorspronkelijke uitstraling terug te geven. Vraag vooraf aan de Verf & Wand interieurspecialist wat de beste oplossing voor jouw situatie is.

Tips voor de reiniging van je tapijt

Een vlek op je tapijt is erg vervelend. Het is echter niet het einde van je smetteloze tapijt. Veel vlekken zijn namelijk goed te verwijderen. Let bij het verwijderen van tapijtvlekken op het volgende:
des te sneller je de vlek verwijdert, des te beter is het resultaat;
werk altijd vanaf de buitenkant van de vlek naar binnenkant van de vlek;
verwijder zoveel mogelijk van het vuil dat de vlek heeft veroorzaakt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een lepel, een mes of een spatel. Vloeistoffen kun je beter meteen opdeppen met een witte doek of papieren handdoek;
leg nu een natte, uitgewrongen handdoek op de vlek. Je zult zien dat het vuil in de handdoek trekt;
laat de handdoek op de vlek opdrogen. Mocht de handdoek blijven verkleuren, dan kun je de vlek opnieuw bedekken met een natte, uitgewrongen handdoek;
tot slot laat je de vlek drogen, zonder gebruik te maken van extra warmte. Gebruik dus ook geen föhn, want deze kan de vlek fixeren.